Ankara ve Çevresi Lise ve Dengi Okullarda Akustik Aydınlığın Sağlanması
02.12.2015

Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olarak, Lise ve Dengi Okullarda eğitim kalitesinin Yükseltilebilmesi amacı ile "Ankara ve Çevresi Lise ve Dengi Okullarda Akustik Aydınlığın Sağlanması" konulu çalışma başlatıldı. Bu kapsamda sınıflarda arka plan gürültüsünün tespiti amacı ile iç mekan ve dış mekan sesleri ve sınıfların çınlama sürelerinin belirlenmesi için ölçümler ve analizler yapılmakta. İlk olarak 2014 - 2015 yılında Doğa Koleji ve Alparslan Orta Okulu ile başlatılan çalışma, GSTM Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğrencileri, Araştırma Görevlisi Betül Aktaş ve Yapı Akustik Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Filiz Bal Koçyiğit eşliğinde ve “GTM106 - Mimari Akustik Uygulamaları 1 - 2” dersleri  LAP- A projesi gönüllü öğrencilerinin katıldığı çalışma kapsamında bu yıl Ankara Jale Tezer Fen Lisesi ziyaret edilip okulda iç mekan ve dış mekan gürültü ölçümleri ile çınlama süresi ölçümleri gerçekleştirildi.

Elde edilen sonuçlar okullarda ve okul çevrelerindeki gürültünün eğitim kalitesine ve öğrenme-öğretme sürecine etkileri hakkındaki bilimsel araştırmada kullanılmakta olup, bu çalışma dönem içerisinde yapılacak olan bir dizi akustik ölçüm çalışmalarının ilkidir. Çalışmalar devam edecek ve elde edilen veriler daha sonar konu ile ilgili Üniversitemizde ve çeşitli platformlarda söyleşiler yapılacaktır.