Adli Bilimler  Konulu Konferans
06.05.2010

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Adli Bilimler konulu konferans Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı’nın katılımıyla 4 Mayıs Salı günü saat 14.00’te gerçekleşti.

Prof. Dr. Hamit Hancı, adli tıbbın Türkiye’de “teknik anlamda” dünyadaki adli tıp hizmetlerine eşit olduğunu söyledi. Hancı, slayt sunumları ve örneklerle anlattığı adli bilimleri izleyicilere sorular yönelterek ve doğru cevap verenleri getirdiği dergi, kitap vs. gibi adli tıp materyalleriyle ödüllendirerek konferansı sürdürdü.

İzleyenlerin yoğun ilgisinin yaşandığı konferansta, Hancı, her olayın adli tıpla alakalı olduğunu ve pek çok bilim dalıyla ortak çalışıldığını ifade ederek, elliye yakın alt dalının olduğunu söylediği adli bilimlerin, tüm dallarını anlattı. 

Adli Psikiyatrinin dalları olan Adli Hipnoz, Adli Psikoloji, Adli Entomolojinin yanı sıra nasıl bir travma geçirildiğinin anlaşıldığı Adli Antropoloji, harflere de bir anlamda otopsi yaptıkları Adli belge İncelemesi, ağız otopsilerinde önem taşıyan Adli Diş Hekimliği, kafatasından nasıl bir yüze sahip olunduğunun tespit edildiği Adli Büstçülük, canlandırmalarla suçun tespit edilmesine katkı sağlayan Adli Animasyon gibi adli bilimlerin tüm dallarını görsellerle izleyicilere aktardı.    

Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi, Polis Kriminal Laboratuarı, ve Jandarma
Kriminal Laboratuarı arasında ortak veri tabanının bulunmayışından kaynaklanan sorunlara dikkat çeken Hancı, son zamanlarda ses tabancalarının tadilat yapılarak gerçek tabancaya çevrilmesinin yarattığı tehlikeyle uğraştıklarını, uyuşturucuyla mücadeleyi ve insan kaçakçılığından da bahsetti.

Hancı, yangın başlangıcının tespitini bile yapan K-9 köpeklerinin burnuyla hiçbir elektronik cihazın başa çıkamadığını vurgulayarak, köpeklerin adli bilimlere nasıl katkı sağladıklarını da anlattı.