“6 Ay : Samsundan Önce Bilinmeyen” Konulu Konferans
09.04.2009

Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı , Turizm eski Bakanı araştırmacı gazeteci  Dr. Alev Coşkun  Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1918  öncesi dönemini aydınlattığı “6 Ay: Samsun’dan Önce Bilinmeyen”  konulu konferansı nedeniyle 8 Nisan 2009 tarihinde Atılım Üniversitesi öğrencileri ile buluştu.

Konferansın öncesinde açılış konuşması gerçekleştiren Üniversitemiz Rektör Yard. Prof. Dr. İsmail Bircan Alev Coşkun’a katılımlarından ötürü teşekkür ederek cumhuriyeti erozyona uğratmaya çalışanlara karşı verdiği mücadeleden ötürü  Sayın Coşkun’a teşekkürlerini iletti.

Atılım Üniversitesi’nde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve Atılım Üniversite’sinin cumhuriyete sahip çıkacak gençler yetiştireceğinden emin olduğunu belirterek sözlerine başlayan Coşkun, 6 Ay: Samsun’dan Önce Bilinmeyen isimli kitabının içeri ile ilgili bilgiler verdi.

Eski Bakan, bu bilinmeyen altı ayın çeşitli çevrelerde değişik spekülasyonlara neden olduğunu belirterek, Mustafa Kemal’in o dönemde neden tutuklanmadığına dair asılsız iddalar ortaya atıldığını söyledi. Bilinmeyen dönemi  aydınlatmak için sekiz yıl belge topladığını belirten Yazar, iki buçuk yılda tamamladığı kitabın 700 adet dipnot içerdiğini ifade etti.

10 Kasım 1918’de Mustafa Kemal’in Adana’dan yola çıkıp İstanbul Bayrampaşa’ya geldiğinde hüzünlü bir tablo ile karşılaştığını belirten Yazar, İstanbul’u o dönemde işgal altına alan İngiliz, Fransız ve Yunanlı’ların donanmalarının geçişini Atatürk’ün  üzüntüyle izlediğini belirtti.

Sonrasında Mustafa Kemal’in İstanbul için üç ana konusu olan bir çalışma izlediğini sözlerine ekleyen Coşkun, bunları hükümetin sivil girişimle değiştirilmesini amaçlayan siyasal hedef, kurulan Ay Yıldız Komitesi ile ihtilalci darbe girişimleri ve Anadolu’ya geçiş planı olarak sıraladı ve  İstanbul Şişli’de bulunan bir apartmanda milli mücadelenin önemli isimleri olan Kazım Karabekir, Fethi Okyar, İsmet İnönü gibi isimlerle Mustafa Kemal’in  sık sık biraraya geldiğini ifade etti.

 21 Nisan 1918 tarihinde  İngilizler tarafından Osmanlı’ya Karadeniz’de Türk çetelerin Pontus Rum’larına saldırdığını belirten nota verildiğini ifade eden Coşkun, bu durumun tam tersi yaşandığı halde Osmanlı’nın bu bölgeye general göndermesinin zorunlu tutulduğunu belirtti. Bu kararla birlikte 29 Nisan’a kadar  gönderilecek komutanın kim olduğu konusunda karasızlıklar yaşandığını belirten Coşkun, bu sürenin sonunda Mustafa Kemal’in general olarak atandığını belirtti ve nedenlerini  etkileşim anlatarak döneme ait asılsız iddiaları  gösterdiği belgeler ile yalanladı.

Alev Coşkun, konferans sonrasında öğrenciler için kitaplarını imzaladı.